CCCworks: coaching in carrière en competenties... it works!

  06-34796242       info@cccworks.nl

Loopbaan ABC

Naast de blog-artikelen op deze website, blogt CCCworks ook op loopbaanABC. Allerlei artikelen over zelf de regie nemen over je loopbaan, gerangschikt op alfabetische volgorde.

Regie over je loopbaan

We weten het allemaal. We moeten langer doorwerken. Maar hoe zorg je dat je interessant blijft voor de arbeidsmarkt? Hoe blijf je duurzaam inzetbaar?

De jongere generatie krijgt het bijna vanzelf mee. Contracten zijn vaak tijdelijk, werk is vaker projectmatig en dus moet je jezelf steeds weer aanpassen aan wat de omgeving van je vraagt. En dat aanpassingsvermogen is een hele goede eigenschap bij duurzame inzetbaarheid. Natuurlijk zijn er binnen de oudere generaties ook mensen die dit van nature hebben. Die zijn dan op oudere leeftijd nog optimaal bezig met de eigen ontwikkeling en altijd op zoek naar carriere kansen. 

Er is echter ook een grote groep mensen die ooit een baan hebben gekozen vanuit zekerheid, veiligheid en de vaste structuur. Veranderingen hoeven niet zo nodig voor deze groep. En waarom zou je werken aan je eigen ontwikkeling als je toch van plan bent om tot je pensioen bij je baas te blijven?

LET OP! Deze strategie heeft jaren goed gewerkt, maar nu niet meer! De omgeving waarin je werkt verandert steeds sneller en daardoor wordt steeds andere aanpassingen van de medewerkers verwacht. Als die vaardigheden bij jou dus niet ontwikkeld worden, dan kan het zomaar zijn dat je bij de volgende re-organisatie de boot mist en zonder werk komt te zitten. En ik ben er van overtuigd dat juist dat de reden is waarom veel 50 plussers niet snel werk kunnen vinden. DUS: Wacht niet totdat de werkgever zegt dat je niet meer bruikbaar bent en neem zelf de regie over je loopbaan!

Maar hoe ontwikkel je bijvoorbeeld dan dat aanpassingsvermogen? Waar begin je?
Maak daarvoor gebruik van onderstaande tips:

1. Ga aan de slag! Neem zelf de regie in handen. Wacht niet tot een manager je opdracht geeft, maar neem initiatief op een manier die bij jou past.

2. Neem de verantwoordelijkheid voor het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan

3. Bedenk manieren waarop jij jezelf kunt ontwikkelen

4. Vraag bijvoorbeeld om loopbaantesten of een loopbaanscan.

5. Gebruik je scholingsbudget. Doe eens een cursus of ga een opleiding volgen.

6. Vraag of je aan een bepaald project mag weewerken die misschien op een andere afdeling plaats vindt, maar wel je interesse heeft.

7. Probeer eens een nieuwe taak toe te voegen aan je huidige takenpakket (door bv te ruilen met een collega)

8. Let op je gezondheid.

9. De belangrijkste tip: Je hoeft het niet alleen te doen! Misschien is er een collega bereid om je op weg te helpen of vraag anders om een loopbaancoach. CCCworks helpt je graag verder met persoonlijke gesprekken, feedback en heeft professionele loopbaantesten ter beschikking.